Kürtőskalács sütés - Piliscsévi Játékpark

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Kürtőskalács sütés

A JÁTÉKPARKRÓL...

Szinte mindenki imádja a frissen sült sütemények illatát. Sokunkban sejlik fel ilyen illatok kapcsán az a kép, amikor a nagyi kinyitotta a sütőt és végre előhúzta belőle a mesésen illatozó pogácsát, buktát vagy éppen a kedvenc sütinket. Szinte alig vártuk, hogy egy kicsit hűljön és megkóstolhassuk...
A kürtőskalács megadja ugyanezt az érzést a Piliscsévi Játékparkban, nem is beszélve a frissen karamellizálódott cukor és a finom tészta mennyei ízéről... Ami pedig a lényeg, hogy egy kis előkészítés után, a gyerekek maguk sütik meg parázs fölött saját kis finomságukat. Nem kell félni, segítünk Nekik, bár néha korukat meghazudtoló ügyességgel készítik el a 4-5 perc alatt készre sülő kürtőskalácsot!

Természetesen, azok a gyerekek, akik tej vagy lisztérzékenységben szenvednek, hozhatnak magukkal otthon elkészített kelttésztát, és így ők sem maradnak ki ebből az élményből. Ismerve ennek a betegségnek a veszélyeit, nagy odafigyeléssel készítjük elő számukra a kalácsot.

Sokan kérdezik, hogy titkos-e a kürtőskalács tészta receptje...?


Nos, mondhatnánk, hogy igen, de az igazság az, hogy a Piliscsévi Játékpark nem arról híres, hogy bármiből titkot csináljon! :-)
Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető kelt tészta, aminek akár otthon, a gyerekekkel együtt is nekiláthatunk, amíg a ház ura szítja a parazsat az udvaron.

Ahogy mi készítjük a Piliscsévi Játékparkban:
1 kg liszt, 5dkg élesztő, 10dkg cukor, egy csipet só, annyi tej hogy a puha, lágy tésztát kapjunk.
Ez a mennyiség elég ahhoz, hogy a szomszéd néninek is jusson kóstoló! :-)
A hozzávalókat jó alaposan összegyúrjuk, majd ezt a tésztát (szépen letakarva) kb. egy órát állni hagyjuk. Ezután egy kiszedővel (mi egy kis műanyag lapocskát használunk) kisebb maroknyi darabokat szedünk ki a meglisztezett gyúródeszkára. Ebből ujjnyi vastagságú csíkot gyúrunk, amit az előzőleg étolajjal bekent kb. 4cm-es átmérőjű fa hengerre (mondjuk gereblyenyél) tekerünk fel úgy, hogy ne tudjon letekeredni sütés közben. A feltekert tésztát vékonyan megkenjük étolajjal, és meghempergetjük cukorban. Ha a parázs elég meleg, akkor 4-5 perc alatt készre sül!
Ugye, nem is bonyolult?! :-)
Ráadásul, az otthoni grillezés után, nagyon finom édesség!
Jó étvágyat! :-)

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz